M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

Jak jsme jeli do skanzenu a do KovoZOO

Tak jsme jednou zase vymysleli výlet. Naplánovali jsme si jej tak, že vyzvedneme tetu Marcu ve Starém Městě u Uherského Hradiště na nádraží a vyrazíme si prohédnout Skanzen v nedaleké Modré u Velehradu, dáme si tam oběd a pak se půjdeme podívat do KOVOZOO ve Starém Městě.

Ve stanovený čas jsme byli na nádraží a mohli jsme vyrazit. Na tento den nám vyšlo nádherné slunečné počasí. Procházka skanzenem a jeho krásami byla krásná. Postupně jsem si prohlédli všechny přístupná stavení a také jsme viděli ukázku tradiční ruční výroby kraslic.

Po prohlídce skanzenu jsem se přesunuli kousek vedle a to do "Živé vody". Tady mají spoustu zajímavostí o životě sladkovodních ryb. Nejzajímavější částí je "tunel", díky kterému se dostane návštěvník "pod vodu". Je zajímavé pozorovat ryby, jak plavou nad hlavami a nebo kolem vás. Součástí prohlídky je i venkovní rybník, ve kterém si můžete i zaplavat, tedy za předpokladu, že je krásně, teplá voda a hlavně, máte-li plavky.

Oběd jsme si dali v místní restauraci. a vyrazili jsme se podívat na vyhlídku nad Modrou. Odtud byl nádherný výhled na okolí.

Další naší zastávkou byla KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Tady jsme si mohli prohlédnout spoustu unikátních zvířátek a jiných věcí, které vyrobili v místní "líhni". Spousta různých menších i větších zvířátek vyrobených z kovového šrotu. Všechny věrně připomínaly originál. U většiny exponátů byl i popis jak živých zvířat, tak i jejich kovových napodobenin. Výtvory to byly velmi krásné. Našli jsme zde také například lavičku vyrobenou z kontejneru, vozítko z doby kamenné a podobně. Součástí prohlídky je také procházka po ochozu, odkud je rozhled na celý areál jak kovozoo, tak ostatních prostor společnosti vlastnící areál. Prohlídka pokračovala do výstavních prostor, kde se pořádají různé výstavy. V době naší návštěvy zde byla výstava papírových modelů majáků, větrných mlýnů a podobně. Dalším lákadlem je zde dnes již vysloužilé letadlo, do kterého můžou návštěvníci nahlédnout. Původní obložení letadla je vyměněno za průhledný laminát a tak je vidět, spousta kabelů a ovládacích prvků, které jsou v normálním letadle očím pasažérů skryty. Jako poslední bod prohlídky jsme si nechali maják Šrotík, který je jediný suchozemský maják v Evropě a možná na celém světě. Má za úkol navigovat návštěvníky do areálu KovoZoo.

Pak už jsme se vydali na cestu domů.

Vice fotografií naleznete ve fotogalerii zde a nebo na Rajčeti.

Kategorie:
 
 
by R & T