M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

CHKO Kokořínsko

17. 6. 2004 (čtvrtek)
#####
Celkem se na zájezd přihlásilo 40 účastníků, které autobus postupně vyzvednul na určených místech a tak jsme mohli vyrazit na další společný výlet. Naše první zastávka byla plánovaná u hory Říp, kam jsme dorazili pouze s jednou odpočinkovou zastávkou na dálničním odpočívadle a s minimálním zdržením při průjezdu Prahou.

Plni elánu jsme tedy vystoupili na naši asi nejznámější horu Říp, odkud se nám naskytl nádherný výhled do okolní krajiny. Po prohlídce rotundy sv. Jiří jsme se vrátili k autobusu a pokračovali jsme k naší další zastávce do obce Želízly. Odtud jsme se vydali k výše zmiňovaným skalním plastikám sochaře Václava Levého. První po trase byla jeskyně Kácelka, kde jsme si prohlédli již zmiňované plastiky. Měli jsme dokonce štěstí na jinou výpravu, která měla průvodce a tak jsme vyslechli i nějaké zajímavosti vztahující se k tomuto místu. Dále jsme pak pokračovali k Čertovým hlavám, které jsme si také prohlédli, vyfotili se u nich a pokračovali jsme zpět k autobusu. Odtud jsme již přímo jeli do našeho ubytovacího zařízení Dobrota ve Starých Splavech. Po ubytování a sdělení potřebných instrukcí na další den většina účastníků odpočívala po náročné cestě.
18. 6. 2004 (pátek)
#####
Ráno jsme se v dohodnutý termín vydali vstříc dalším poznávacím výletům. První zastávka byla v městečku Dubá, kde jsme doplnili potraviny a pokračovali jsme pod hrad Kokořín. Tady jsme zaparkovali autobus a vyrazili jsme na prohlídku hradu. Po prohlídce hradu jsme se vrátili do autobusu pro výstroj a pro svačiny, rozdělili jsme se na dvě skupiny a vyrazili podle plánu na první větší túru. První a větší skupina vyrazila přesně podle plánu po zelené aby si postupně prohlédla zajímavosti, které nabízí zdejší příroda na této trase. Byli to postupně Nedamy jeskyně, poté Malá Jestřebice, Jestřebice, dále přírodní útvar Pokličky, Obří hlava a žába, Švédský val. Odtud se pokračovalo přes Průsečnou skálu, Skalní byt do městečka Mšeno, kde se doplnila energie v místní restauraci pozdním obědem a pokračovalo se dále přes Bílku a Sedlec zpět k autobusu do Kokořínské doliny.

Druhá skupina, ve které byla i naše nastávající maminka se vydala z Kokořínské doliny po červené do Rokliček, odtud se zašla podívat na Pokličky. Z Pokliček se vrátila zpět do Rokličky a odtud pokračovala k rokli Apatyka, dále pak do Náckovy rokle, kde se skupinka ještě rozdělila na ty, kteří měli malou svačinu a chtěli na jídlo do Mšena a na ty, kteří byli dostatečně vybaveni jídlem. První část se tedy vydala kolem Faraona k Obří hlavě a žábě, odkud dál pokračovala po stejné trase jako první skupina. Druhá část pokračovala na rozcestí Bílka, odkud jako ostatní skupiny přes Sedlec dorazila k autobusu.
19. 6. 2004 (sobota)
#####
V sobotu ráno se téměř všichni vydali podle plánu k hostinci Ráj, kde byl výchozí bod pro další trasu. Ta vedla po žluté značce přes Olešno, kde byly k vidění lidové stavby, dále pak přes Ovčácký vrch ke Zbrázděnému vrchu. Dále se pak pokračovalo kolem Kamenného úlu přes Prosincovou a Křečka pod Kostelečky do obce Střezivojice, kde byla plánovaná zastávka na oběd. Po obědě se pokračovalo po modré zpět k výchozímu bodu. Cestou jsme prošli Dobřeňský důl a podél říčky žebrák jsme se vrátili zpět k autobusu.

Malá část účastníků si udělala vlastní program, někteří se vydali brázdit vody Máchova jezera na šlapadlech a někteří se vydali na výlet k našim západním sousedům pozdravit jejich pohraniční policii.

Po návratu do ubytovacího zařízení se skupinka odvážlivců vydala na testování teploty vody v Máchově jezeře a dokonce se odvážila si zaplavat k nejbližší bójce a zpět.

Večerní program byl jako obvykle při kytaře a zpěvu.

20. 6. 2004 (neděle)
#####
Po předání ubytovacích prostor jsme vyrazili k posledním výletům našeho zájezdu. Domluvili jsme se na změně oproti původnímu plánu, neboť většina účastníků projevila zájem o projížďku po Máchově jezeře a tak jsme se přesunuli do městečka Doksy, kde se většina účastníků přesunula do místního přístaviště a na lodi se nechala provézt po hladině Máchova jezera. Další, tentokrát již menší skupinka, se vydala na prohlídku městečka, kde navštívili mimo jiné i muzeum Karla Hynka Máchy. Poslední skupinka tří skalních turistů se vydala po Máchově cestě k nedaleko ležící zřícenině hradu Bezděz.

S malinkým zpožděním jsme z tohoto malebného městečka vyrazili na cestu k domovu.

Závěr :
*****
Počasí nám bylo tentokráte nakloněno. Téměř celý víkend bylo slunečné počasí. Pršelo v noci ze čtvrtka na pátek, v pátek odpoledne spadlo téměř by se dalo říci pár kapek a další déšť nás potkal až na zpáteční cestě, ale to už jsme dávno seděli v autobuse.

Pochvala patří organizátorům výletu i řidiči, který nás bezpečně dopravil tam i zpět.

Fotogalerie

CHKO Kokořínsko

17. - 20. 6. 2004

Program:

17. 6. 2004 (čtvrtek)

  • V 7:00 hod. odjedeme z Holešova(zastávky: SPŠ, int.A, Tovární – bazén, nádraží a Dukelská) směrem na Brno.
  • Za Prahou sjedeme z dálnice do vesnice Krabčice nedaleko Roudnice nad Labem. Odtud si vyšlápneme na krátkou procházku k románské rotundě sv. Jiří na 456m vysoký vrchol naší památné hory Říp. Po tomto lehkém protažení jízdou znaveného těla asi po 2 hodinách znovu popojedeme k místu našeho dočasného pobytu, které se nachází v bezprostřední blízkosti Máchova jezera.
  • Časově bychom měli ještě zvládnout prohlídku části skalních plastik sochaře Václava Levého (Čertovy hlavy, jeskyni Klácelku s reliéfy J.Žižky, Prokopa Holého, postav trpaslíků kovajících zbraně Blanickým rytířům atd.), které se nachází u obce Želízy již v oblasti Kokořínska.
  • Zastávky na občerstvení a oběd si v průběhu cesty zvolíme operativně podle potřeby a možností. Po ubytování a večeři se asi v 19:30 hod. krátce sejdeme k upřesnění programu na další den, zbytek večera proběhne dle individuální volby každého.

18. 6. 2004 (pátek)

  • V 8:30 hod. vyjedeme autobusem ke hradu Kokořín, který plánujeme navštívit (60min. prohlídka).
  • Po prohlídce vyrazíme na okružní túru, která začíná pod hradem v Dolině po zelené značce směrem na Nedamy, jeskyně , Malé Jestřebice, dále po modré na Cikánský plácek, Pokličky, Obří hlavu a žábu, Švédský val, Na Rovinách, do městečka Mšeno a odtud se okruh uzavře po zelené směrem Bílka, Sedlec, Na panském, k parkovišti pod hradem Kokořín. (okruh měří asi 15 km)
  • Nejpravděpodobnější možnost na zakoupení oběda bude až v městečku Mšeno, kterým budeme procházet až nějakou dobu po poledni, proto doporučujeme vzít si větší svačinu. Odjezd z místa plánujeme kolem 16:30 hod.

19. 6. 2004 (sobota)

  • V 8:30 hod. odjedeme do severní části Kokořínského dolu k hostinci Ráj. Zde vykročíme po žlutě značené cestě směrem na Zbrázděný vrch, přes Skalní město do obce Střezivojice. Odkud se po krátké přestávce na jídlo a odpočinek budeme vracet po modré značce Planým dolem do Kokořínského dolu k autobusu. (délka trasy asi 16 km)
  • Odjezd do místa ubytování opět kolem 16:30 hod.

20. 6. 2004 (neděle)

  • Nejpozději do 9:00 hod. předáme prostory ubytování, věci si naložíme do autobusu a potom se rozloučíme s krajinou Máchova Máje procházkou kolem Máchova jezera. Trasa probíhá převážně písčitými bory a rekreační zástavbou, skýtá pěkné výhledy na vodní plochu a okolní krajinu. Je bez výškových rozdílů a zhruba po 11 km nás dovede do městečka Doksy, kde nás bude čekat náš autobus. Poobědváme a přibližně ve 14:00 hod. se vydáme na cestu k domovu.
  • Předpokládaný návrat bude asi ve 20:00 hod.
Strava :
  • Jídlo a občerstvení si každý zabezpečí sám. V celé oblasti našeho ubytování je řada hotelů, restaurací a obchodů.
  • Možnosti stravování v průběhu jednotlivých výletů jsou uvedeny v jejich popisu.
Doprava :
  • Autobusem ČSAD
Cena zájezdu :
  • Člen SKP : 650,- Kč (děti do 15let o 100,- Kč méně)
  • Ostatní : 850,- Kč
  • Storno poplatek je stanoven na plnou výši dopravného – 500,- Kč

    (Doprava 500,- Kč,ubytování na 3 noci 300,- Kč, rekreační poplatky 50,- Kč, dotace na člena SKP 200,- Kč.)
Přihlášky :
  • Termín podání závazné přihlášky s uhrazením poplatku je do

    4. 6. 2004(zápis do seznamu až při předání peněz !!!)
  • Přihlášky u p. Krejčiříka osobně nebo na tel. č. : 573 324 277.
Poznámka :
  • Vstupné do rotundy sv. Jiří na Řípu (10,-) a na hrad Kokořín (40,-) si hradí každý sám.
  • Na Máchově jezeře bude možné koupání, projížďka lodí, atd.
  • Po domluvě možnost návštěvy hradu Bezděz.

Výbor oddílu turistiky si vyhrazuje právo změn !

Případné další informace získáte u p. Krejčiříka nebo u p. Koumara

osobně nebo na tel. č.: 573 324 277, 573 324 475
Kategorie:
 
 
by R & T