M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

Roháče 2003

11. 9. 2003
#####
Jako již tradičně autobus ve stanovený termín projel jednotlivá stanoviště, na kterých jej očekávali jednotliví účastníci našeho výletu, kterých bylo celkem 35. Po úvodním pozdravení s námi autobus vyrazil k první plánované zastávce pro dokoupení zásob - Horní Bečvě.

Zde se k nám přidali ještě dva členové SKP, kteří zde byli na dovolené, aby s námi mohli absolvovat první procházku, která byla ještě na našem území a to z Bumbálky na Třeštík, kolem Sůkenické rozhledny. Původní plán oběda na Třeštíku jsme využili jen částečně, většina účastníků si zde dala jenom polévku a tak jsme se naobědvali až u parkoviště na Bumbálce. Značně nás ovšem rozzlobila doba, po kterou jsme museli čekat na objednané jídlo - celou 1 hodinu. Poté jsme se vydali přes Slovenské hranice k místu našeho ubytování v Ružomberoku.

Po ubytování jsme se vypravili do aquaparku Tatralandia v Liptovském Mikuláši. Na některé z nás přišly mrákoty, když zjistili, že aquapark je pod širým nebem a na veškeré atrakce se prochází venkovním prostředím. Ale i přes srdeční nevolnosti a počínající deštík jsme tedy zakoupili vstupenky a hrdě se nahrnuli do areálu s heslem "Když už jsme tady, tak to teda zkusíme". Dalším překvapením byly společné šatny, ve kterých tedy byly převlékací kabinky. Po převlečení do plavek nás čekalo další překvapení, tentokrát velmi příjemné - teplota vody byla na příjemných 37°C, což plně vyvážilo těch venkovních asi 15°C (toto je pouze odhad, možná bylo i méně). Nakonec i přes nepřízeň počasí jsme si užili i nabízených atrakcí - 6 tobogánů, 6 bazénů s různou teplotou vody od 26°C do 38°C a tři skluzavky. Večerní program se tentokráte nekonal, neboť po návštěvě aquapqrku byla většina členů příjemně unavena a tak jsme šli spát.

12. 9. 2003
#####
Druhý den ráno nám bohužel pršelo a tak jsme se dohodli na změně programu - přehodili jsme páteční a sobotní program. Autobus nás tedy vyvezl kousek za Zverovku do Roháčské doliny a odtud jsme se vydali na cestu. Většina účastníků zvolila cestu po červené k Adamcuľi (1189,8m n. m.), odtud po modré Spálenou dolinou kolem Roháčského vodopádu k Roháčským plesám (1719.2m n. m.). Odtud po zelené kolem Roháčských ples k bývalé Ťatliakové chatě (1360 m n. m.), dále pak zpět po červené přes Adamkuľu k autobusu. Menší část účastníků zvolila sice delší, ale méně náročnou trasu - k Roháčským plesům kolem Ťatliakové chaty a zpět.

Cestou zpět jsme se zastavili v Zuberci na kolibě, kde jsme ve stylově zařízené dřevěnici povečeřeli. Po návratu z túry jsme společně popřáli několika oslavencům a poseděli ve společenské místnosti na ubytovně, kde jsme si za doprovodu kytary společně zazpívali.

13. 9. 2003
#####
Třetí den jsme se probudili do poněkud lepšího počasí a tak jsme tedy mohli vyrazit směr Sivý vrch. Autobus většinu z nás vysadil v Hútech, odkud jsme vystoupali po červené kolem vyhlídky Senník a Biele skaly (1316,1m n. m.), přes Radové skaly (1556,8m n. m.) na Sivý vrch (1804,9m n. m.). Cestou jsme měli možnost si prohlédnout malebné okolí a jelikož se počasí docela umoudřilo, tak se nám naskytly velmi pěkné výhledy na okolní horské útvary. Tato trasa byla docela náročná - nějaké ty řetězy a podobně. Ovšem sestup, který nás čekal ze Sivého vrchu do sedla Pálenica (1573,0m n. m.), byl teprve tou pravou horskou turistikou. Místy po zadku, místy po čtyřech, ale jinak to bylo skvělé. Našel se i jeden odvážlivec, který tuto část zdolával s plechovkou pití v jedné ruce a s kamerou v druhé. V této části trasy se nám naskytl také výhled na Bobrovecké plesa (1496,5m n. m.). Na sedle Pálenica jsme si chvilku odpočinuli a pak jsme pokračovali po žluté přes Ostrý grúň (1216,4m n. m.) do Zuberce (734m n. m.), kde jsme měli sraz v kolibě se zbývající částí členů našeho výletu.

Menší část účastníků zájezdu, která si netroufala na fyzicky náročný výstup, si udělala výlet do muzea oravskej dediny Zuberec Brestová, kde strávily příjemné chvíle. A jak jsem již uváděl, sešli jsme se ve výše zmiňované kolibě. Tady jsme opět povečeřeli a odjeli jsme se znovu "nahřát" do aquaparku.

14. 9. 2003
#####
Poslední den našeho výletu jsme vyklidili pokoje a vyrazili jsme směr Rajecké Teplice. Zde jsme se rozdělili do tří skupin. Největší skupina zvolila možnost prohlédnout si zříceninu Lietavského hradu a Rájecké Teplice, další skupina zvolila návštěvu termálních koupališť v Rajeckých Teplicích a poslední skupina se vydala na cestu přes Súľovské skály. Těžko soudit, která skupina měla nejlepší program, neboť všechny tři varianty byly podle zúčastněných vynikající.  Osobně mohu prohlásit, že ze Súľovských skal je nádherný výhled na okolní hory a skály samotné vytvářejí nádherné útvary, které stojí za shlédnutí.

Závěr:
#####
Počasí jsme měli proměnlivé. První den nám ze začátku svítilo sluníčko, večer už i pršelo, druhý den pršelo téměř neustále, ale třetí a čtvrtý den se na nás již většinou sluníčko usmívalo.

Po sobotním výletu byla navrhnuta změna názvu z turistického oddílu na oddíl "kamzíků" a umístění kamzíka do znaku, což ovšem neprošlo. Cesta se obešla bez poruch, pouze výbava autobusu byla poněkud na nižším stupni.

Celkový dojem z našeho výletu podle dostupných informací převládal na vynikající úrovni. Většina účastníků byla nadšena a nezbývá než poděkovat organizátorům za nádherný výlet.

Fotogalerie

Slovensko - Roháče 2003

11. - 14. 9. 2003

Program:

11. 9. – čtvrtek
  • 7:00 hod. odjezd z Holešova (pořadí zastávek : SPŠ, internát A, Dukelská). Po krátké zastávce v Horní Bečvě za účelem posledního dokoupení zásob, bude v před vjezdem na Slovensko asi 2-hodinová přestávka, kterou vyplníme kratší nenáročnou 5km procházkou od chaty Bumbálka po červeně značené cestě k chatě a rozhledně Třeštík a zpět. Bude zde i možnost poobědvat.
  • Nejpozději ve 13:30hod. vyjedeme dál do Ružomberoku, kde se ubytujeme na vysokoškolských kolejích Žilinské univerzity. Poslední plánovanou částí dne bude návštěva aquaparku "TATRALANDIA" v Liptovském Mikuláši (geotermální prameny 36 - 38°C teplé, 4 relaxační bazény s vodním barem, bazén s atrakcemi a plavecký bazén, vstupné po 17:00hod. pro dospělé 170, - Sk, pro děti do 140cm 100, -Sk, atrakce v ceně vstupenky).
12. 9. – pátek
  • V 8:30 hod. odjezd do vesničky Myšičková, kde je výchozí bod první plánované túry na hřebeny Západních Tater. Od myslivny Biela skala se vydáme červeně značeným turistickým chodníkem strmějším lesním svahem ke vstupní bráně vápencových skal Roháčů, Bielé skale (1316m). Trasa pokračuje kamenitým chodníkem přes Radové skaly (1629m) stále po červené až na Sivý vrch ( 1804m), ze kterého je daleký a zajímavý kruhový výhled. Dále následuje sestupná část trasy opět po červené až do sedla Pálenica (1573m), kde odbočíme na žlutou turistickou značku. Prvních pár metrů je sestup náročný, ale potom se chodník zmírňuje a končí u kostela v Zuberci, Zde bude čekat autobus. Trasa je fyzicky namáhavá výstupem (3hod. ), ve vrcholové části je dost exponovaná. Celá trvá 6hod. a 15 min.
  • Pro méně zdatné se nabízí procházka ze Zuberca po červené značce do Brestové, kde je možnost návštěvy "Múzea oravské dediny", které má 58 objektů rozložených na ploše 20 ha. Dominanty tvoří škola, dřevěný gotický kostel a různé plastiky. Zpět k autobusu se dá dojít po neznačené cestě kolem Brestovské jeskyně přes chatovou oblast směrem na UV středisko Žilinské univerzity a hotel OTF.
13. 9. – sobota
  • V 8:30 hod. odjezd do Roháčskej doliny. Na trasu k Roháčským plesám nastoupíme na parkovišti v Roháčskej dolině (asi 1000m). Vydáme se po asfaltové cestě (červená značka) okolo poľany Adamkuľa až k bývalé Ťatliakovej chatě (1360m). Potom budeme pokračovat po zelené k prvnímu jezeru (1563m) o rozloze 2, 22ha, odkud je pěkný výhled na Ostrý Roháč. Dále mírným stoupáním po upraveném chodníku k druhému jezeru (1650m), které je má rozlohu jen 0, 21ha. V těsné blízkosti následuje třetí jezero (1653m) s plochou 0, 61ha. Mírné stoupání pokračuje až ke čtvrtému jezeru (1718m) s 1, 45ha. Je pod úpatím vrcholu Tri kopy (2136m) a po 3hod. chůze je tu dobré místo na odpočinek.
  • Závěrečná část jde po modře značené cestě a začíná sestupem po serpentinách vedoucích kosodřevinou. Další sestupování je těžší, vede lesem přibližně 20´. V polovině této lesní cesty je odbočka k nedalekému Roháčskemu vodopádu. Modrá končí opět na červené, která nás dovede do výchozího bodu na parkoviště k autobusu. Doba nezkrácené túry je 5hod. 15´. Trasa by měla být zvládnutelná pro všechny účastníky, v každém případě je možné zvolit si vlastní méně náročnou procházku Roháčskou dolinou.
14. 9. - neděle
  • Po předání ubytovny asi v 9:00hod. odjedeme na zpáteční cestu k domovu, ale i tento den využijeme k poznávání Slovenska. Zastavíme se nedaleko Žiliny v lázeňském městě Rajecké Teplice. Zde je výchozí bod na různě dlouhé turistické vycházky např. na Skalky, ke zřícenině Lietavského hradu, na Súľovské skály, okolo Kuneradského zámku na Veľkú lúku, k chatě na Martinských holiach o pod. Je tu i termální koupaliště. Volba programu posledního dne zájezdu bude na individuálním rozhodnutí každého. Sraz u autobusu a odjezd bude v 15:00hod.
  • Předpokládaný návrat do 20:00hod.
Ubytování :
  • ubytovací zařízení Žilinské univerzity - IKAR, Ružomberok.
Cena za lůžko :
  • Cena za lůžko (předběžně) 190, -Sk / noc.
Stravování :
  • snídaně a večeře bude možné objednat ve stravovacím zařízení univerzity.
  • Ostatní jídlo z vlastních zásob nebo v restauracích.
  • Je třeba počítat s 300, -SK na den.
Doprava :
  • autobusem ČSAD
Cena zájezdu :
  • člen SKP – 1000,- Kč
  • ostatní - 1200,- Kč
  • storno poplatek je stanoven na 500,- Kč
Poznámka :
  • Prostředí, ve kterém se budeme pohybovat, má vysokohorský charakter. Z tohoto důvodu je nutné, s ohledem na možnost úrazu a prudkých změn počasí, patřičně se vystrojit pevnou obuví, teplým nepromokavým oblečením atd. Každý by si měl svoji výstroj nést sám.
  • Volba odlišné túry bude možná pouze pro skupinu nejméně tří lidí.
  • Při návratu z páteční i sobotní túry je plánována zastávka v termálech Bešeňová (bude záviset na čas do výdeje večeře).
  • Večerní program podle obvyklého scénáře, neopomenout nezbytný materiál !
  • V ceně zájezdu je zahrnuto ubytování a část dopravy. Peníze na ostatní výlohy je třeba si zabezpečit - doporučujeme asi 1500, - Sk.
Účast na vlastní nebezpečí -doporučujeme uzavření cestovního a úrazového připojištění.
Přihlášky :
  • Termín podání závazné přihlášky s uhrazením poplatku je do 20.8.2003
    (zápis do seznamu až při předání peněz !!!)
  • Přihlášky a případné další informace získáte u p. Krejčiříka osobně nebo na tel. č. : 573324277 (od 11. 8. do 15. 8. u p. Beneše, tel. č. : 573324276).

Výbor oddílu turistiky si vyhrazuje právo změn !
Kategorie:
 
 
by R & T